,,Espresso’’ to skrót nazwy ,,caffe espresso’’ określającej napój otrzymywany przez przepuszczenie wody o temperaturze 90˚C (+/- 2˚C) pod ciśnieniem przez drobno zmieloną. W procesie tym powstaje niepowtarzalna ,,crema’’- gęsta, jedwabista warstwa orzechowo-brązowej pianki, znaku rozpoznawczego espresso.
Mówi się, że do stworzenia idealnego espresso potrzeba czterech M:
- Miscela (rodzaj kawy)
- Macinazione (młynek)
- Macchina (ekspres do kawy)
- Manu ( umiejętności)
A więc do stworzenia idealnej kawy potrzebujemy ziaren dobrze wypalonych, odgazowanych(!) i wedle preferencji kawosza- odpowiedniej mieszanki ziaren lub singli. U nas w ostatnim czasie króluje Kenya, Brasil Santos i Ethiopa.
Ważne! Ziarna miel zawsze przed zaparzeniem kawy! Reguła ta to ,,must know’’ do wyciągnięcia z ziaren tego co najlepsze. Zapamiętaj! Kawa już godzinę po zmieleniu traci swe właściwości. Ziarna kawy utrzymują w sobie bogate olejki eteryczne. To one są głównym nośnikiem charakterystycznego smaku i aromatu danej kawy. Istnieje szansa, iż przy odpowiednim przechowywaniu ziaren , zachowają swoje właściwości, oddając w gorącej wodzie to co najlepsze. Aromat, wariację smakową i crème.
Otóż to! Co z przechowywaniem kawy? Lodówka? Zamrażarka? Chłodne zacienione miejsce? Jak przechowywać ziarenka czarnego złota by móc cieszyć się ich wielką mocą. Poznaj kilka przydatnych przyzwyczajeń które z pewnością przyczynią się utrzymania dobrego smaku napoju
- NIE TRZYMAJ KAWY W METALOWYCH POJEMNIKACH
- NIGDY NIE MIEL KAWY NA ZAPAS
- NIE PRZECHOWUJ KAWY W LODÓWCE ( niska temperatura wyniszcza olejki eteryczne zawarte w kawie)
- PRZECHOWUJ KAWĘ ZMIELONĄ/ W ZIARNACH W POJEMNIKACH SZCZELNYCH, NAJLEPIEJ Z PODWÓJNĄ ŚCIANKĄ, BEZ DOSTĘPU POWIETRZA I ŚWIATŁA
Kolejny prosty ale jakże znaczący krok do wyśmienitej kawy to wcześniejsze podgrzanie naczynia w którym ma być serwowana kawa. Ciepły kubek lub filiżanka sprawią iż kawa będzie dłużej utrzymywać temperaturę. Jest to ważne głównie ze względu na właściwości olejków eterycznych, które w ciepłym naparze są zintensyfikowane. Dzięki temu możemy cieszyć zaletami smakowymi i sensorycznymi naszego ulubionego napoju.
Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, w zależności od gustu, indywidualnych upodobań możemy otrzymać wyśmienitą kawę na różne sposoby . My najbardziej cenimy parzenie kawy na sposób włoski. Domowa kawiarka pracuje na okrągło. W biurze zaś króluje ekspres automatyczny.
Zapraszamy do zapoznania się w naszą aktualna oferta na ekspresy do użytku domowego.