CORSINI BRAND
Historia Corsini rozpoczyna się nieopodal Florencji, w małej mieścince Arezzo w samym sercu słonecznej Toskanii. Wielki w pasji a zarazem skromny Corsino Corsini rozpoczął przygodę wypalania kawy w przydomowej chałupce. Wraz z czasem i zdobytym doświadczeniem sprawy poszły tak daleko że nie dało się tego zatrzymać. I tak w 1950 r powstała pierwsza oficjalna palarnia Corsini. Dziś, Corsini jest uznawana za jedną z lepszych kaw w samej Italii. A to jest już coś!, być w czołówce przy ponad 3 000 palarni. Obecnie jest to marka ceniona i znana w ponad 60 krajach w Europie i na całym Świecie.
FILOZOFIA
Palarnia Corsini zwraca szczególną uwagę na przestrzeń produkcyjną BE GREEN. Wyszukuje plantatorów kaw FAIR-TRADE. Wciąż udoskonala pozyskiwanie i spalanie energii produkcyjnej, redukując zużycie energii o 30% BE ECO.
A philosophy that combines passion, quality, innovation, ethics and research continue.
PRODUKCJA
Rocznie Corsini wypalana ponad 4,500 ton ziaren kawy. Posiadamy szeroki wachlarz produktowy z przeznaczeniem na rynek detaliczny oraz HoReCa.
W poszukiwaniu wyśmienitego smaku, zbieramy i selekcjonujemy ziarna w najdalszych zakątków ziemi sprzyjających uprawie kawy. Przemierzamy od Kolumbii, Brazylii, Jamajki przez Kenie, Indie Salvador aż po Etiopię i Gwatemalę.
Corsini stworzyła produkty do tradycyjnej metody parzenia kawy,,pour over’’ oraz poszerzyła ofertę o produktu ,,portioned mono’’ tj kapsułki do ekspresów i podsy.
OD ZIARNA DO FILIŻANKI
Sekret sukcesu palarni tkwi w powtarzalności smaku i zachowania balansu smakowego. Aby utrzymać przyjęte standardy. Corsini dysponuje Laboratorium Jakości które sprawuję pieczę nad każdym etapem powstawania czarnego złota.