Regiony świata a charakterystyka kawy

GUATEMALA- Cytrusowa słodycz

Corsini Compagnia Dell'Arabica Guatemala  to kompazyjca składająca się wyłącznie najlepszej jakości ziarna gatunku Arabica (100%), pochodzące z regionu Huehuetenango, w najwyższym niewulkanicznym paśmie górskim w Ameryce Środkowej. Obszar ten rozpościera się na wysokości od 850 do nawet 3700 m n.p.m., dzięki czemu występuje  duże zróżnicowanie ekosystemu – od wilgotnych terenów subtropikalnych, po lasy sosnowe. Dzięki temu kawa Corsini Compagnia Dell'Arabica Guatemala jest wyjątkowa i wyróżnia się pełną cielistością z optymalną kwaskowatością oraz świetnie zbalansowanym, aromatycznym bukietem wzbogaconym akcentami kwiatowymi, cytrusowymi i czekoladowymi.

BRASIL SANTOS – poranne przebudzenie

Brazylia stanowi istotną rolę w produkcji wysokogatunkowych kaw robusty i arabiki. Orzeźwiający klimat zwrotnikowy przyczynił się do charakterystycznego smaku kawy z najpopularniejszego regionu kawowego, Sao Paulo. Inną znaną nazwą kawy dla tego regiony to wyżej wymieniona Brasil Santos.
Promienie słońca Ameryki Południowej rozpostarte nad brazylijskimi plantacjami nadały ziarnkom kawy delikatnej, świdrującej słodyczy z muskającym jedwabnym atłasem .

Brasil Santos to propozycja kawy delikatnie czekoladowej, z odrobiną kwasowej poświaty. Kawa Santos to wyśmienita propozycja na poranne przebudzenie.

COLUMBIA – dom i oaza Arabiki

KWASOWOŚĆ: 5/7

INTENSYWNOŚĆ: 6/7

Columbia jest prawdziwą mekką dla plantacji ziaren Arabiki. Położenie geograficzne, stała temperatura oscylująca w granicach 17-23 °C, skąpane w Słońcu stoki Andów 1200-1800 m n.p.m, żyzne w mikroelementy gleby powulkaniczne…wszystkie te czynniki wpływają na obfite zbiory wyśmienitych ziaren Arabiki kolumbijskiej. Nie bez przyczyny Columbia Compagnia Del’Arabica cieszy się opinią kawy pieszczącej podniebienie a sam kraj jest  tygrysem jej produkcji.

Kawę Columbia cechują nuty orzechowo czekoladowe jako te dominujące.

Kawa ta jest klasykiem ,,kaw czarnych’’ o głębokim i pełnym smaku z jedwabistym body (,,ciele’’).

Columbia jest jedną z chętniej wybieranych kaw jako baza pod kawy mleczne.

Laboratorium Corsini w Arezzo dokłada wszelkich starań aby zachować powtarzalność smaku i tym samym najwyższej jakości produktu.

KENYA ,,AA’’ Washed – urok Afryki tak bliski

Kenia, tak nieduży kraj w Wschodniośrodkowej Afryce tuż nad Oceanem Indyjskim, o płaskowyżu na wysokości 2000-3000 m n.p.m, z częścią wysokich gór wulkanicznych , z klimatem równikowo-monsunowym. Cechy te razem wzięte tworzą dogodne, sprzyjające warunki dla roślin kawowca.

Kenya ,,AA’’ Washed to 100% Arabika skomponowana z najwyższej jakości ziaren kawowych.  znak ,,AA’’ świadczy o wyselekcjonowaniu największych ziaren z uprawy, washed natomiast oznacza iż ziarna zostały poddane obróbce wilgotnym powietrzem.

Kenya ,,AA’’ Washed zajmuje wyjątkowe miejsce w naszym sercu. Napój uzyskany  z afrykańskich ziaren kawy to finezja smaków, melodia tysiąca aromatów. Rozpoznasz ją po wyjątkowo wyraźnym smaku o niskim poziomie kwaskowatości.

Nuta słodyczy przeplata się na przemian z owocowym wspomnieniem. Gorącym. Upalnym. Afrykańskim.

Kenya wyjątkowo dobrze łączy się z mlekiem zachowując swój intensywny aromat. Jest wyśmienitym wyborem pod  kawy mleczne takie jak cappuccino i latte.

Polecana jako kawa po posiłku głównym.
Zapoznaj się z naszymi poradami!
Baza wiedzy o kawie