KONA CORNWELL ESTATE HAWAII 100% ARABICA 200 GR ziarno

Kod: DAR 059
Wyjątkowo dobra i ograniczona jakość Arabiki z jednej plantacji: Cornwell Farm położonej na wysokości 1500 m n.p.m., pośrodku tzw. Pasa Kawowego Kona. - Słynna na całym świecie kawa, która jest uprawiana wyłącznie na zboczach dwóch wulkanów na Wielkiej Wyspie (Mauna Loa i Hualalai). - Kona Coffee to wyjątkowa kawa, zapewniająca doskonałe warunki uprawy i specjalne sposoby prz...  Czytaj dalej...

    Wyjątkowo dobra i ograniczona jakość Arabiki z jednej plantacji: Cornwell Farm położonej na wysokości 1500 m n.p.m., pośrodku tzw. Pasa Kawowego Kona.

  • Słynna na całym świecie kawa, która jest uprawiana wyłącznie na zboczach dwóch wulkanów na Wielkiej Wyspie (Mauna Loa i Hualalai).
  • Kona Coffee to wyjątkowa kawa, zapewniająca doskonałe warunki uprawy i specjalne sposoby przetwarzania ziaren.
  • Profil palenia zaprojektowany dla tego wyjątkowego produktu pozwala wyczuć w filiżance aromatyczne zapachy posmaku jeżyn, cytryny i karmelu.
  • Zachowanie smaku i aromatu zapewnia opakowanie w obojętnej atmosferze ochronnej. Opakowanie 200 gramów.


Dostępny
Cena: 189,00 PLN 240,00 PLN
Ilość:
Kona to znana na całym świecie kawa, która jest uprawiana wyłącznie na zboczach dwóch wulkanów na Wielkiej Wyspie. Wulkaniczna, porowata i bogata w minerały gleba w połączeniu z często słonecznymi porankami, ale pochmurnymi lub deszczowymi popołudniami, niewielkim wiatrem i łagodnymi nocami nadają kawie Big Island niepowtarzalny smak. Farma Cornwell, z której pochodzi ta kawa, znajduje się na wysokości 1500 m n.p.m., pośrodku tzw. Pasa Kawowego Kona. Kawę uprawia się tu od lat 30. XX wieku. W 1828 roku Samuel Ruggles zdołał przywieźć kawę na Hawaje. Przez następne 150 lat kawa odgrywała drugorzędną rolę na korzyść uprawy trzciny cukrowej. Dopiero w ciągu ostatnich kilku dekad kawa (Kona) stała się silniejsza niż kiedykolwiek. Kona Coffee to wyjątkowa kawa, zapewniająca doskonałe warunki uprawy i specjalne sposoby przetwarzania ziaren. Wszystkie te rzeczy składają się na smak ostatniej filiżanki kawy i dają smak, który może (i musi!) być delektowany i smakowany! Pięć najważniejszych rzeczy, które sprawiają, że kawa Kona jest wyjątkowa:

Dużo słońca i temperatury około 20°C, ale na pewno nie poniżej 13°C. Ochrona przed nadmierną ekspozycją na słońce za pomocą zachmurzenia lub cienia Wysokość! To, jak bardzo roślina kawy rośnie, ma ogromny wpływ na smak jej ziaren. Wysokość na jakiej uprawiana jest kawa Kona (1500-1700 m npm) nadaje kawie bardzo delikatny smak z nutami cytryny, jeżyny i karmelu Wilgotność spowodowana stałymi, ale regularnymi deszczami Dobry drenaż gleby. Rośliny kawowe nie lubią mieć swoich korzeni w wodzie.

Na zboczach wulkanów Mauna Loa i Hualalai spotykają się wszystkie warunki środowiskowe. Żyzna, porowata, bogata w minerały gleba wulkaniczna i klimat ze słonecznymi porankami, zachmurzeniem lub deszczem po południu, słabym wiatrem i łagodnymi nocami sprawiają, że kawa Kona jest znaną na całym świecie (a także jedną z najdroższych) kaw. Region: Hawaje Wyspa Kona Kawa Wysokość 1500-1700 stóp Odmiana: Burbon Proces: w pełni umyty.
Stopień wypalenia:
zrównoważony
Aromat:
Body:
Słodycz:

Informacje

Termin przydatności:
maj 23
Kraj pochodzenia:
USA Hawaje
Rodzaj:
Kawa ziarnista
Skład gatunkowy:
100% Arabica

Gramatura

Gramatura:
200g
Zapoznaj się z naszymi poradami!
Baza wiedzy o kawie