Proste kroki do wyśmienitej kawy

,,Espresso’’ to skrót nazwy ,,caffe espresso’’ określającej napój otrzymywany przez przepuszczenie wody o temperaturze 90˚C (+/- 2˚C) pod ciśnieniem przez drobno zmieloną. W procesie tym powstaje niepowtarzalna ,,crema’’- gęsta, jedwabista warstwa  orzechowo-brązowej pianki, znaku rozpoznawczego espresso.



Mówi się, że do stworzenia idealnego espresso potrzeba czterech M:

  1. Miscela (rodzaj kawy)
  2. Macinazione (młynek)
  3. Macchina (ekspres do kawy)
  4. Manu ( umiejętności)

A więc do stworzenia idealnej kawy potrzebujemy ziaren dobrze wypalonych, odgazowanych(!) i wedle preferencji kawosza- odpowiedniej mieszanki ziaren lub singli. U nas w ostatnim czasie króluje Kenya,  Brasil Santos i Ethiopa.
Ważne! Ziarna miel zawsze przed zaparzeniem kawy! Reguła ta to ,,must know’’ do wyciągnięcia z ziaren tego co najlepsze. Zapamiętaj! Kawa już godzinę po zmieleniu traci swe właściwości.  Ziarna kawy utrzymują w sobie bogate olejki eteryczne. To one są głównym nośnikiem charakterystycznego smaku i aromatu danej kawy. Istnieje szansa, iż przy odpowiednim przechowywaniu ziaren , zachowają swoje właściwości, oddając w gorącej wodzie to co najlepsze. Aromat, wariację smakową i  crème.

Otóż to! Co z przechowywaniem kawy?  Lodówka? Zamrażarka? Chłodne zacienione miejsce? Jak przechowywać ziarenka czarnego złota by móc cieszyć się ich wielką mocą.  Poznaj kilka przydatnych przyzwyczajeń które z pewnością przyczynią się utrzymania dobrego smaku napoju

  • NIE TRZYMAJ KAWY W METALOWYCH POJEMNIKACH
  • NIGDY NIE MIEL KAWY NA ZAPAS
  • NIE PRZECHOWUJ KAWY W LODÓWCE ( niska temperatura wyniszcza olejki eteryczne zawarte w kawie)
  • PRZECHOWUJ KAWĘ ZMIELONĄ/ W ZIARNACH W POJEMNIKACH SZCZELNYCH, NAJLEPIEJ Z PODWÓJNĄ ŚCIANKĄ, BEZ DOSTĘPU POWIETRZA I ŚWIATŁA

Kolejny prosty ale jakże znaczący krok do wyśmienitej kawy to wcześniejsze podgrzanie naczynia w którym ma być serwowana kawa. Ciepły kubek lub filiżanka sprawią iż kawa będzie dłużej utrzymywać temperaturę. Jest to ważne głównie ze względu na właściwości olejków eterycznych, które w ciepłym naparze są zintensyfikowane. Dzięki temu możemy cieszyć zaletami smakowymi i sensorycznymi naszego ulubionego napoju.

Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, w zależności od gustu, indywidualnych upodobań możemy otrzymać wyśmienitą kawę na różne sposoby . My najbardziej cenimy parzenie kawy na sposób włoski.  Domowa kawiarka pracuje na okrągło. W biurze zaś króluje ekspres automatyczny.

Zapraszamy do zapoznania się w naszą aktualna oferta na ekspresy do użytku domowego.

Polecamy

Nowość
Włoska czarna czekolada Boston Ciock to znak wyśmienitej jakości napoju czekoladowego. To rozweselacz serca i idealne dopełnienie na jesienne wieczory w towarzystwie czy przy dobrej ksi...
Dostępny
62,99 PLN
Compagnia Del'Arabica Colombia 500 g ziarno
 
Corsini Compagnia Dell'Arabica El Salvador stanowi kwintesencję wyśmienitej kawy z Ameryki Środkowej. Kompozycja ta została przygotowana wyłącz...
Dostępny
50,00 PLN
,,STRONG'' i ,, FULL-BODIED''.
Dostępny
96,00 PLN
Caracas Rosso ziarno 1000g Aromatyczny i harmonijny smak, filiżanka tej kawy jest synonimem relaksu i zadowolenia. Najwyższą jakość uzyskuje za s...
 
Dostępny
35,00 PLN
Kawa Corsini Compagnia Dell'Arabica Kenya przygotowana została na bazie najdoskonalszych, średnio palonych ziaren gatunku Arabica (100%), uprawianych na malowniczych wzgórzach Kenii...
Dostępny
15,50 PLN
Kawa Corsini Compagnia Dell'Arabica Kenya przygotowana została na bazie najdoskonalszych, średnio palonych ziaren gatunku Arabica (100%), uprawianych na malowniczych wzgórzach Kenii...
Dostępny
29,00 PLN
Zapoznaj się z naszymi poradami!
Baza wiedzy o kawie